Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bruce Dickinson

 

Bruce Dickinson

Paul Bruce Dickinson (* 7. srpna 1958, Worksop, Nottinghamshire, Anglie) je zpěvák, skladatel, šermíř a pilot, který se nejvíce proslavil působením v heavymetalové skupině Iron Maiden. Do roku 1980 působil v kapele Samson, ale v roce 1981 se připojil k Iron Maiden. Jeho první nahrávka s Iron Maiden byla na albu The Number of the Beat z roku 1982. V roce 1993 kapelu opustil a věnoval se vlastní tvorbě, ale roku 1999 se vrátil zpět ke kapele, kde působí dodnes.

Své první sólové album Tattooed Millionaire natočil Bruce Dickinson v roce 1990 ještě když působil ve skupině Iron Maiden. Na albu také hrál kytarista Janick Gers, který později hrál v Iron Maiden. Další album vyšlo v roce 1994 a obsahovalo hit Tears of the Dragon.

Album Skunkworks z roku 1996, které produkoval Jack Endin, nebylo přijato fanoušky s úspěchem. V roce 1997 se Bruce vrátil k heavy metalu albem Accident of Birth a zahájil tak spolupráci s kytaristou Royem Z a Adrianem Smithem, který stejně jako Bruce působil v kapele Iron Maiden. O rok později vyšlo další úspěšné album The Chemical Wedding, k němuž bylo v roce 1999 vydáno živé album Scream for Me Brazil.

Po nahrání dvou alb se skupinou Iron Maiden Bruce nahrál své další sólové album  Souls, které vyšlo v květnu 2005, na kterém se však už nepodílel kytarista Adrian Smith. Bruce Dickinson také pracuje jako pilot Boeingu 757, napsal dva romány a také reprezentoval Anglii v šermu. Moderuje hudební pořad Bruce Dickinson Friday Rock Show na rozhlasové stanici BBC 6 Music

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář